ЗАБРИНУТИ ЗА ВОДЕНЕ РЕСУРСЕ- СВЕТСКИ ДАН ВОДА 22.МАРТ
22.03.2015

ЕКИПЕ ДОМА ЗДРАВЉА НИШ У ЛАЛИНЦУ И КРУШЦУ

На конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју (УНЦЕД) 1992. године предложено је да се 22. март одреди као датум којим ће се сваке године обележавати међународни дан слатких вода. Скупштина Уједињених нација прихватила је тај предлог и почев од 1993. године овај дан се обележава скретањем пажње и наглашавањем различитих аспеката слатких вода

У извештају УН се истиче да ће се извори воде стално смањивати због пораста броја становништва, загађења и климатских промена. У наредних 20 година, просечна количина воде којом ће људи располагати биће мања за трећину. Стручњаци за воде апелују да сваки дан и на сваком месту штитимо изворе воде и штедимо воду, и наглашавају да оно сто нама изгледа мало и небитно данас, неком другом ће у будућности много значити. Ближи се време када ће потребе за водом премашити залихе воде.

Вода је темељ живота и основни састојак сваког живог бића. Ближимо се времену када ће потреба за водом премашити залихе. Након тога нужно престаје развој, започињу борбе за воду, а постоји чак и опасност од међудржавних ратова, упозоравају стручњаци. Они истичу да је пречишћавање отпадних вода кључно и износе јако лоше податке да се сваког дана у реке, језера и водене токове баца шест милиона тона отпада. Посебно се наглашава и тражи најозбиљнији однос према води, јер број становника на нашој планети убрзано се повећава, потребе за водом још и брже, а количина воде се не мења. До 2025. године две трећине човечанства осетиће озбиљан недостатак воде. Процене стручњака кажу да око 1,1 милијарда људи нема приступ пијаћој води, а 2,5 милијарди нема обезбеђене елементарне санитарне услове.

Шест хиљада деце млађе од пет година сваког дана умире од болести проузрокованих загађеном водом, а због недостатка или немања воде годишње умире пет милиона људи, што је десет пута више него број погинулих у свим ратовима годишње на свету.

У Србији је све мање и мање здраве изворске воде. Стручњаци кажу да је главни разлог у неконтролисаној сечи шума. Зна се и да је бомбардовање СР Југославије 1999. године и коришћење муниције са "осиромашеним уранијумом" загадило изворе крашких вода и врела посебно у јужној Србији. Велики проблем у Србији представља и последица загађења вода због неуређених депонија. Поплаве које су задесиле Град Ниш и део територије Градске општине Палилула, у Новом Селу, Међурову, Бубањ селу, показале су наш однос према овом ресурсу и изворима загађења воде. То није усамљен пример у Србији. Неспремност, неорганизованост и неодговорност учинили су да се еколошка слика наших простора свакодневно урушава. Како до одрживости?( http://www.palilula.eu/poplave.html )

Поруке везане за воду које ове 2015.године ОУН истиче у свету су: „ВОДА ЈЕ ЗДРАВЉЕ – Чисте руке вам могу спасити живот“; „ВОДА ЈЕ ПРИРОДА – Екосистеми чине срж глобалног кружења воде“: „ВОДА ЈЕ УРБАНИЗАЦИЈА – Сваке неделје, 1 милион становника мигрира у градове“; „ВОДА ЈЕ ИНДУСТРИЈА – Више воде се употреби за производњу једног аутомобила него што је потребно за пуњење једног базена за пливање“; „ВОДА ЈЕ ЕНЕРГИЈА – Вода и енергија су нераздвојни пријателји“; „ВОДА ЈЕ ХРАНА – За производњу два бифтека потребно је утрошити 15 000 литара воде“; „ВОДА ЈЕ РАВНОПРАВНОСТ – Свакога дана жене утроше милионе сати на ношење воде“. (ЕКОполис, Д.Видојковић)

Water is Our World World Water Day 2015 Official Trailer